Tietoja minusta

maanantai 23. syyskuuta 2013

Sony Xperia ZR JeeJee

Sony Xperia ZR + parinkympin macrolinssi. ISO100, 1/1600, F2.4, EV -0,3


Erään hirviökamerapuhelimen julkaisua odottelin aikani, mutta koska sitä ei kuulunut, nin päätin tekniikkarunkkarina tutkia minkälaista jälkeä puhelinvalmistajien kamerat ylipäänsä tekevät. Samsungin kautta Android-käyttöjärjestelmään tottuneena tutkimukset kohdistuivat muihin kuin WP-puhelimiin.

Samsungin lisäksi huomasin markkinoilla olevan myös muita varteenotettavia puhelimia, tosin Sony merkin kuultuani ensimmäinen assosisaatio oli 80-luvun korvalappustereot, joissa ensimmäinen edistyksellinen toiminto oli kasetin takaisinpäin kelaus ja myöhemmin automaattinen puolen vaihto.


Edellä mainitun vastineeksi tämän päivän Sony tuntui tarjoavan muitakin ominaisuuksia ja tärkeimpinä oli fyysinen kameranäppäin, Android-käyttöjärjestelmä ja vesitiiveys. 


Specsien nysväämisen, eli teoriantuntien jälkeen oli vuorossa raudan räplääminen, mutta käytäntö osoitti sen olevan yllättävän hankalaa, koska kyseistä mallia ei ollut juuri missään myyntipisteessä demolaitteena, vaan ainoastaan myyntilaitteena. Nimenomaan Xperia ZR-mallia metsästäessä myyjien reaktioissa tuli ilmi ihmeellisiä piirteitä, kun myyjät kysyivät lähes jokaisessa käymässäni myymälässä, että miksi juuri Sony, miksei Samsung ?
Onneksi olin opetellut ZR:n specsit alusta loppuun ulkoa, jotenka perustelu tutustua kyseiseen malliin ja sitä kautta myyjän puhuminen suohon oli helppoa.

Lopulta demolaitteen nähtyäni specsit olivat juuri sitä mitä niiden pitikin olla. Kamera ei vastane Nokia Lumia 1020 hirviökamerapuhelimen jälkeä, mutta alkaa tämän kameran jälki puhelimen tuottamaksi olla jo hyvällä tasolla.



Macroilu puhelimella



Perse pystyssä puutarhassa pörräily avaa uudenlaisen maailman, jota perinteisenä laajakulmakuvaajana en ole aiemmin nähnyt. Teknikmagasinetistä löytyi parin kympin macro/wide-linssi, jonka kanssa on välillä hauska juosta ötököiden perässä.

Sony Xperia ZR + parinkympin macrolinssi.
ISO8000, 1/1600, F2.4

Sony Xperia ZR + parinkympin macrolinssi.
ISO8000, 1/125, F2.4

Sony Xperia ZR + parinkympin macrolinssi.
ISO50, 1/125, F2.4

Sony Xperia ZR + parinkympin macrolinssi.
ISO80, 1/40, F2.4



Sony Xperia ZR + parinkympin macrolinssi.
ISO40, 1/40, F2.4

 

 Kamerapuhelimen dynamiikka ?

Kuten varmasti muutamassa muussakin puhelimessa, myös Xperia ZR:ssä on HDR-toiminto, jolloinka puhelin ottaa 2 (?) erilaista valotus lyhyen ajan sisään ja yhdistää valotukset yhdeksi kuvaksi. Kahden valotuksen vuoksi HDR-toiminto ei sovellu liikkuville kohteille, mutta maisemahommissa tuntuisi toimivan.


Sony Xperia ZR, HDR-mode + parinkympin widelinssi, widelinssi aiheuttaa flarea.
ISO40, 1/500, F2.4

Sony Xperia ZR, HDR-mode. ISO100, 1/800, F2.4, EV +1,0

Sony Xperia ZR, HDR + vastavalon korjaus + kuvanvakain. ISO160, 1/8, F2.4

Sony Xperia ZR HDR + vastavalon korjaus. ISO100, 1/640, F2.4, EV -0,3

 

Panohommat ?


Panohommat onnistuu ainakin yhden kuvan perusteella kiitettäväksi. Panoraamakuvia voi ottaa alhaalta ylös, ylhäältä alas, tai sivulta sivulle.

Sony Xperia ZR panorama. EXIF-tietoja ei panoramasta löytynyt.

 

Panorointi

Etenkin panorointiin voisi kuvitella, että kameran suljinaikaa olisi kiva pystyä säätämään manuaalisesti, kuten Nokian ProCamera-sovelluksessa. Zperia ZR:llä panoroidessa suljinaika perustuu arvailuun ja ainoa manuaalisesti säädettävä arvo on ISO, eli herkkyys.


Sony Xperia ZR. ISO200, 1/50, F2.4


Sony Xperia ZR. ISO100, 1/160, F2.4

Sony Xperia ZR. ISO100, 1/125, F2.4, EV +0,3

 

Kuvausohjelmat

Puhelimessa näyttäisi olevan vajaa parikymmentä erilaista kuvausohjelmaa, mutta muistissani ei ole otinko alla olevat skeittikuvat sportti-ohjelmalla vai säädinkö ISO-arvoksi 400, jolloinka suljinajasta kirkkaassa päivänvalossa arvatenkin tuli liikkeen pysäyttävä.


Sony Xperia ZR + parin kympin wide-linssi. Wide-linssi aiheuttaa flarea ja heikentää kuvanlaatua.ISO400, 1/8000, F2.4, EV +0,3
Sony Xperia ZR + parin kympin laajakulmalinssi.
Wide-linssi aiheuttaa flarea ja heikentää kuvanlaatua.ISO400, 1/12500, F2.4


 

Suodattimet ja efektit

Myös erilaisia suodattimia ja efektejä löytyy muutamaa erilaista, joilla on aikuinenkin nuortuu leikkiessään.

Sony Xperia ZR + miniatyyri filtteri. ISO40, 1/320, F2.4
Sony Xperia ZR + miniatyyri filtteri. ISO125, 1/32, F2.4


 

Vedenpitävyys

Tuusulanjärven veden ollessa täysin läpinäkymätöntä piti vedenpitävyystesti tehdä kotona tiskaten. Tarkennus veden alla vaihteli, johtuen valon käyttäymisestä vedessä sekä kontrastien puutteesta, mutta se hyväksyttäköön. Vedenpitävyys testin perusteella ei tarvinne enää pelästyä, jos puhelin sattuu vähän kastumaan taskun pohjalla lenkillä ollessa.

Sony Xperia ZR veden alla ! ISO800, 1/50, F2.4, EV +0,7


Jonkin testin perusteella paras kamera on sellainen, joka on aina mukana ja nyt sellainen on. Tosin en näe sitä vaihtoehtoa todennäköisenä, että hoitaisin duunikuvauksia varsinaisesti puhelimella, vai näkisinkö sittenkin..
 
Sony Xperia ZR aina mukana. ISO50, 1/64, F2.4
HDR-mode voi toimia myös tehokeinona liikkuvan kohteen kuvauksessa, syntyy illuusio kovasti liikkuvasta autosta

Ei kommentteja: